Tips nieuwe SPELERS


Tips nieuwe SPELERS

( voor nieuwe SPELERS)

Dit zijn een paar belangrijke tactieken en tips waarmee je langer kunt overleven en optimaal van het SPEL kunt genieten.


Tweemaal meten, eenmaal knippen

Als je eenmaal de lay-out van het gebied dat je aan het verkennen bent hebt bepaald, bedenk dan een plan om het slechtste WEZEN te confronteren. Hoe kunt je de omgeving het beste benutten? Wat gebeurt er als je verdwaalt? Gescheiden? Wie moet met welk wapen aanvallen om je succes te maximaliseren? Een goed plan hebben kan het verschil zijn tussen een episch verhaal of opnieuw beginnen.


Waarom zijn we hier?

Vergeet niet om je te concentreren op waarom je in de eerste plaats aan het verkennen bent. Er is altijd meer vooruitgang als je KARAKTERS niet uitvallen met een niet-voltooide zoektocht (quest).


Excuseer mij?

Stel veel vragen aan stedelingen en andere figuranten voordat je op zoektocht gaat. Ze zullen doorgaans belangrijke aanwijzingen, geruchten en informatie opleveren die het verhaal, het plezier en het SPEL beter kunnen maken.


Stel veel, heel veel vragen

Horen we iets? Waar is de vloer van gemaakt, lijkt het oké? Kunnen we de hele kamer doorzoeken? Staat er een briesje? Als PLAYER moet je de GM gebruiken om je alles te vertellen wat je moet weten over je omgeving. Het zal toch niet gebeuren dat je die vloer niet controleert voordat je eroverheen loopt en in de met zuur gevulde kuil valt. Onthoud dat je de GM moet vertellen dat je specifiek naar vallen wilt zoeken: 'Ik zal in de kamer zoeken naar vallen', of luisteren 'Ik leg mijn oor tegen de deur, kan ik iets horen?' om een controle te laten plaatsvinden.


Het is de kaart, het is de kaart, het is de kaart, het is de kaart!

Zelfs een ruwe schets van de kelder kan levens redden. Weten waar je bent geweest en je weg kunnen vinden is erg belangrijk voor alle ontdekkingsreizigers - vooral in een SPEL waar geen borden. Als je in een kelder bent met ronddolende WEZENS, kan het weten waar ze zijn de GROEP helpen om ze in een hinderlaag te lokken of te ontwijken.


Niet alles kan worden gedood

Veel WEZENS, of verzamelingen van WEZENS, zullen een GROEP gemakkelijk kunnen overweldigen en vernietigen. TOTALE GROEP WEG (TGW) is heel gebruikelijk voor SPELERS die allen aanvallen met getrokken zwaarden. Ontdek andere opties bij het omgaan met, rondsluipen, omleidingen of zelfs hijgend praten met intelligente MONSTERS. Wees tactisch.


De dingen zijn niet altijd wat ze lijken

Niet alle WEZENS zijn slecht, niet alles hoeft te worden gedood, niet alle kisten zijn veilig, niet alle vloeren zijn stevig.


Speel op jouw sterke punten

Het heeft geen zin om een 'dief' als een 'jager' te laten optreden (tenzij je een echt geweldige 'genezer' in je GROEP hebt).


Breng alleen wat je nodig hebt

Je kunt maar zoveel spullen dragen voordat je overbelast raakt en niet meer kunt bewegen. Vergeet belangrijke dingen zoals voedsel en water niet, anders ga je op jacht naar voorraden in plaats van naar goud. Vergeet niet dat de schat veel weegt, en dat je bereid moet zijn om je buit mee te nemen.


Denk vooruit

'Halflingen' en 'dieven' zijn uitstekend in sluipen, gebruik die KARAKTERS om mogelijke valkuilen te identificeren voordat de hele GROEP aanvalt.


Houd aanvallers op afstand achterin

KARAKTERS met afstandswapens of spreuken kunnen WEZENS van grote afstanden aanvallen. Houd ze achterin om ze zowel te beschermen als om te profiteren van hun speciale aanvallen. Een magie-gebruiker is een extreem krachtige aanvaller als hij niet uitgevallen is.